Intea Fastigheter AB (publ) och Högskolan Kristianstad har ingått samarbetsavtal kring det nya Citycampusprojektet. Målet är att gemensamt skapa en ny central högskola om ca 30 000 kvm.

Högskolan Kristianstad hyr sedan 1995 omkring 33 000 kvm på Näsbyområdet i gamla P6 lokaler. I september 2018 beslutades att gå vidare med planen om att flytta verksamheten till ett mer centralt läge.

Samarbetsavtalet mellan Intea och högskolan syftar till att utreda högskolans framtida lokalisering inom kvarteret Båthamnen 1 i Kristianstad, för att i nästa steg skapa moderna och effektiva lärandemiljöer, med Intea som den framtida hyresvärden. Platsen har mycket goda förutsättningar med sin närhet till staden och centralstationen. På tomten finns idag Tivolibadet som är planerat att stängas under 2022 då ett nytt badhus står klart. Byggtiden för nya högskolan beräknas till ca två år.

Intea är idag den största privata hyresvärden inom högskolevärlden med lärosäten som Linnéuniversitetet, Mittuniversitetet och Högskolan i Halmstad. Bolaget driver även ett flertal utvecklingsprojekt för att skapa framtidens lokaler för högre utbildning och vetenskaplig forskning.

”Detta är en unik möjlighet för både högskolan och staden Kristianstad att kunna utforma en helt ny högskola. De centrala lärosätena har sedan länge varit attraktivast för både studenter, forskare och medarbetare. En väl synlig och integrerad högskola bidrar också till en levande och välmående stadskärna”, säger Christian Haglund på Intea.

”Kristianstad blir allt viktigare för Intea. Vi är sedan snart två år tillbaka verksamma i staden genom det nya rättscentrumet där arbetet pågår för fullt. Projektet tillsammans med högskolan blir en naturlig fortsättning på detta där vi även kan addera med erfarenheter från våra andra nybyggda högskolelokaler”, säger Henrik Lindekrantz på Intea.

”Med Intea får vi en erfaren och engagerad hyresvärd. Samarbetsavtalet är en naturlig fortsättning för att kunna ta fram ett fördjupat beslutsunderlag till styrelsen och det reglerar bland annat finansiering och utformning. Med detta avtal skulle hyran och ytan bli i stort sett samma för ett nytt samlat citycampus som om vi skulle stanna kvar och anpassa våra befintliga lokaler på Näsby, med de begränsningar det innebär”, säger Håkan Pihl, rektor Högskolan Kristianstad.

Se även Högskolan Kristianstads hemsida för mer info
https://www.hkr.se/nyheter/2019/hogskolan-sluter-samarbetsavtal-med-hyresvard-for-campus-i-city

För ytterligare information, kontakta:
Henrik Lindekrantz, Intea:
0732-08 81 02 eller förnamn.efternamn@intea.se

Christian Haglund, Intea:
0733-80 81 23 eller förnamn.efternamn@intea.se

Håkan Pihl, Rektor Högskolan Kristianstad:
0702-66 64 00 eller hakan.pihl@hkr.se

 

Om Intea
Intea grundades 2015 och är inriktat på långsiktigt aktivt ägande av social infrastruktur. Fastighetsinnehavet uppgick per 30 september 2019 till 9,0 miljarder kronor. Portföljen består av pågående projekt och fastigheter med offentliga hyresgäster, såsom rättsväsende, universitet/högskolor och sjukvård. Intea finansieras av svenskt institutionellt kapital. Läs mer på www.intea.se