Första spadtaget har tagits för häktet som är en del av Inteas nya rättscentrum i Kristianstad. Projektet väntas stå klart sommaren år 2024 och satsningen kommer att skapa cirka 80 nya arbetstillfällen.

Det nya häktet är en viktig del i hur Kriminalvården rustar för behovet av fler platser framöver. Förutom häkte kommer byggnaden även att innehålla lokaler för frivård och nationella transportenheten. Byggnaden, som ska uppgå till cirka 16 400 kvm uthyrningsbar area, blir det första häktet i Sverige som miljöcertifieras med BREEAM Excellent.

”Kriminalvårdens satsning i Kristianstad ger viktiga tillskott av häktesplatser liksom moderna lokaler för frivård och transportverksamhet. Det nya huset och dess utformning förstärker också möjligheterna att arbeta återfallsförebyggande och därmed bidra till ett tryggare samhälle”, säger Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren.

Spadtaget genomfördes av Charlotta Wallman Hörlin, operativ chef på Intea, Martin Holmgren, generaldirektör på Kriminalvården, Pierre Månsson, kommunalråd på Kristianstad kommun och Niklas Sparw, divisionschef på NCC Building.

”Första spadtaget för häktet markerar en viktig milstolpe i utvecklingen av det nya moderna rättscentrumet i Kristianstad. Det känns spännande och kul att vi nu är igång med byggnationen av detta projekt”, säger Charlotta Wallman Hörlin, operativ chef på Intea.

Det nya rättscentrumet kommer utöver lokaler åt Kriminalvården även omfatta lokaler åt Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten. Totalt kommer rättscentrumet att innehålla 35 800 kvm uthyrningsbar area.