Polstjärnepriset är en musiktävling för unga talanger inom klassisk musik. Tävlingen är ett forum där unga musiker får möta likasinnade, testa sina tekniska och sceniska färdigheter i tävlingsmomentet och få möjlighet att undervisas av kompetenta instruktörer. Polstjärnepriset sponsras av Intea Vänerparken i Vänersborg.

Polstjärnepriset 2024

Stort grattis till cellisten Hugo Svedberg, som är vinnaren av Polstjärnepriset 2024.

Med mottot ”Mer än en tävling” är Polstjärnepriset en unik satsning och en nationell mötesplats för unga talanger inom klassisk musik. Alla fyra finalister i Polstjärnepriset 2024 fick traditionsenligt framföra sina tävlingsbidrag tillsammans med Göteborgs Symfoniker inför publik i Göteborgs Konserthus. ”Det var så kul att spela med orkestern och jag har lärt mig så mycket” säger 15-årige Hugo efter finalen.

Hugo har varit med i tävlingar förut, och berättar vad han har upptäckt under Polstjärnepriset. ”I Polstjärnepriset får man möjligheten att spela med en professionell orkester, vilket är väldigt speciellt. Det finns också många omgångar i tävlingen och man lär sig något varje gång.”

Juryns motivering lyder: ”Hugo är en ung mästare med mäktig ton. Han har en självklar solistisk förståelse, musikalisk intelligens och innerlighet.” Hugo Svedberg bor i Bournemouth, England. Pappa är svensk och Hugo är ofta i Sverige.

Som vinnare fick Hugo Svedberg 50 000 kronor. Utöver det representerar han Sverige i Eurovision Young Musicians, Europas största tävling för unga klassiska musiker, som ses av miljoner TV-tittare över hela Europa. Andrapristagaren Elias Xie som spelar piano vann 10 000 kronor. 5 000 kronor vardera gick till tredjepristagaren, violinisten Maya Broman Crawford-Phillips, och till fjärdepristagaren Philip Engström som spelar cello.

Fotograf: Rickard Olausson

Polstjärnepriset 2023

Stort grattis till cellisten Inez Karlsson, som är den första vinnaren någonsin av den nordiska upplagan av Polstjärnepriset!

Finalen avgjordes som vanligt i Göteborgs Konserthus. Alla de fyra finalisterna fick traditionsenligt framföra sina tävlingsbidrag tillsammans med Göteborgs Symfoniker. Juryns motivering till förstapriset lyder: ”En elegant musiker med ett extremt fokus och en underbar klang, med en stark och självklar närvaro som berör publiken. En ung musiker som kan komma varthelst hon vill med sin talang.”

Det är många starka upplevelser som 15-åriga Inez har med sig ut från tävlingen i Göteborgs Konserthus.
Mest spännande och oerhört kul var att få spela tillsammans med en symfoniorkester i en så stor och fin konserthall. Det har varit en av mina drömmar att få göra det. Ljudet på scenen var helt fantastiskt. Att ha fått vara med genom de olika stegen i tävlingen och att få möta många unga musiker från andra länder har också varit mycket spännande.

Inez Karlsson är svensk medborgare men hon är född i England och bor i Surrey söder om London. Pappa är svensk och familjen har många kontakter med Sverige. Även Inez cellolärare har gott om svenska kontakter och det var han som uppmuntrade sin elev att ställa upp och tävla i Polstjärnepriset.

Som vinnare får Inez Karlsson 50 000 kronor. Andrapristagaren Pekko Aakko från Finland som spelar fagott vinner 10 000 kronor. 5 000 kronor vardera går till tredjeprisvinnaren, den danske pianisten Valdemar Wenzel Most, och till fjärdepristagaren norska Clara Yuna Friedensburg som spelar cello.

Fotograf: Olle Gustafsson

Polstjärnepriset 2022

Trombonisten Lukas Flink, 18 år från Malmö, är vinnare av Polstjärnepriset 2022. Intea säger stort grattis!

Finalen avgjordes som vanligt i Göteborgs Konserthus. Alla de fyra finalisterna fick spela sina tävlingsstycken med Göteborgs Symfoniker. Juryns motivering lyder: ”Polstjärnepriset 2022 tilldelas trombonisten Lukas Flink för sitt uttrycksfulla och berörande konstnärskap samt sin suveräna behärskning av instrumentet”.

Nivån bland ungdomarna i årets upplaga av Polstjärnepriset har verkligen varit jättefin. Tävlingsjuryn är väldigt erfaren, men vi hade ändå svåra uppgifter att utse vilka som skulle gå vidare i de olika finalstegen och att slutligen utse en vinnare, säger Stefan Forsberg som är Polstjärneprisets juryordförande och vd för Kungliga Filharmonikerna. Han liknar satsningen på unga musiktalanger vid vad som görs inom exempelvis idrotten. Unga begåvningar får redan tidigt i livet möjligheter att ta sitt kunnande vidare till mycket höga nivåer. Genom nationellt centrum för musiktalanger får de regelbundet träffa och sporras av andra unga musiker. Vid sidan av sin ordinarie utbildning får de dessutom möta och träna med instruktörer och musiker i absolut världsklass.

– Polstjärnepriset och satsningen på talangutveckling fyller igen en lucka. Nu finns ett målmedvetet arbete för att hitta och utveckla de unga klassiska musiktalangerna. Det ger hopp för framtiden om en stark återväxt inom det svenska musiklivet, understryker Stefan Forsberg.

Som förstapristagare fick Lukas Flink bland annat 50 000 kronor. Andra pris och 10 000 kronor gick till kontrabasisten Harald Edin från Styrsö. Tredjepriset 5 000 kronor vanns av violinisten Harry Dai Liang från Göteborg och cellisten Selma Sköld från Enskede fick fjärdepriset, också det 5 000 kronor.

Fotograf: Olle Gustafsson

Polstjärnepriset 2021

Finalen i Polstjärnepriset, en tävling som möjliggör för unga talanger att utvecklas inom klassisk musik, avgjordes den 29 maj. Intea säger stort grattis till pianisten Vilhelm Moqvist!

Vilhelm Moqvist utsågs till 2021 års vinnare med juryns motivering: ”En riktig virtuos det svänger om! Vinnaren kombinerar total behärskning av teknik och klangfärg med imponerande stilkänsla”. Intea är genom Vänerparken i Vänersborg sedan flera år stolt sponsor till Polstjärnepriset. Förutom äran att vinna Sveriges mest prestigefulla tävling för unga klassiska musiker innebär vinsten i Polstjärnepriset även prispengar om 50 000 kr.

På grund av rådande pandemisituation genomfördes finalen utan publik men tack vare Göteborgs Konserthus kunde finalen livesändas. Det senaste året verkar trots allt ha haft en positiv utveckling på landets unga klassiska musiker.

”Under pandemin har vi fått en fördubbling av antalet kursdeltagare och en anmärkningsvärd kvalitetsökning i deras spel. Vi har anpassat undervisningen genom att uteslutande arbeta online. Våra elever har regelbundet kunnat koppla upp sig mot några av Europas främsta musikprofessorer och talangutvecklare, säger Ulrich Kaatz, tävlingsledare och direktör för Nationellt centrum för musiktalanger.

Andra priset om 10 000 kr gick till Nicole Biegniewska, 18 år, violin. Tredje pris gick till Harald Edin, 17 år, kontrabas och fjärdepristagare blev Jael Caselunghe, 18 år, harpa. Båda får prispengar om 5 000 kr vardera.

Fotograf: Olle Gustafsson

Polstjärnepriset 2020

Finalen i Polstjärnepriset 2020 avgjordes den 5 januari i Göteborgs Konserthus. Klarinettisten Tekla Nilsson, 17 år, från Lund utsågs till vinnare med juryns motivering: ”För suverän behärskning av instrumentet med lekfull musikalitet och stark scenisk närvaro”.

Tekla är den första klarinettisten att vinna Polstjärnepriset. Förutom äran att vinna Sveriges mest prestigefulla tävling för unga klassiska musiker innebär vinsten även en kurs vid NCM (Nationellt centrum för musiktalanger) samt prispengar om 50 000 kr.

Andra pris och vinstpengar på 10 000 kr gick till Harald Edin, 16 år, på kontrabas. Tredje pris och vinstpengar på 5 000 kr gick till Klara Borgqvist, 18 år, på oboe. Den fjärde platsen och prispengar på 5 000 kr knep Vilhelm Moqvist, 16 år, på piano. Finalisterna ackompanjerades av Göteborgs Symfoniker under ledning av dirigenten Rumon Gamba. Under finalkonserten hördes även fjolårets vinnare, trumpetaren Ture Herrgårdh framföra Charlier Etyd nr 2 ”Du Style” för solotrumpet.

Polstjärneorkestern bestående av Polstjärneprisets 80 tävlings- och kursdeltagare framförde tillsammans med Göteborgs Symfoniker Våroffer del 1 av I Stravinsky, dirigerad av Andreas P Hansson.

Fotograf: Olle Gustafsson

Polstjärnepriset 2019

Polstjärnepriset 2019 har fått en vinnare, vi säger grattis till trumpetaren Ture Herrgårdh, 18 år, från Mjölby.

Ture framförde på trumpet det vinnande numret H Tomasi, Trumpetkonsert sats 1. Som extranummer framförde Ture J S Bach, Flöjtsonat Ess-dur, sats 2 (transkriberad för trumpet). Årets final var spännande och juryn hade den svåra uppgiften att rangordna de tävlande, motiveringen till Polstjärnepriset 2019 lyder; ”En mycket vacker ton och högt utvecklad teknisk nivå på sitt instrument. Han visar ett moget och reflekterat musicerande med en imponerande, fokuserad scennärvaro. En mycket värdig vinnare.”

Mitt vinnarår har varit ganska omtumlande hittills. Många har hört av sig för att gratta och varit jättesnälla. Vinsten har inneburit många tillfällen att spela och jag känner att jag har utvecklats väldigt mycket, säger Ture.

Andrapris gick till: Astrid Hillerud, 18 år från Färentuna, som framförde A Dvořak, Cellokonsert h-moll sats 3
Tredjepris gick till: Josef Wijk, 18 år från Örebro, som framförde R Strauss, Oboekonsert D-dur sats 1
Fjärdepris gick till: Harald Edin, 15 år från Styrsö, som framförde S Koussevitzky, Kontrabaskonsert e-moll sats 2 och 3.

Prissumman på 70.000 kr fördelas med 50.000 till vinnaren, 10.000 till andrapristagaren och 5000 kr till trean och fyran. Prispengarna kommer från Intea Vänersborg.

Fotograf: Olle Gustafsson

Polstjärnepriset 2018

Grattis till Johanna Ander Ljung, harpisten på 18 år från Danderyd, som kammade hem vinsten i Polstjärnepriset 2018.

Johanna framförde på harpa G Pierné, Konsertstycke op 39 Gess-dur och M Tournier, Danse ur Féerie som extranummer. Juryns motivering lyder; ”Med självklar musikalitet och elegans visar vinnaren sin överlägsna behärskning av instrumentets rika dynamik och klangpalett.”

– Vinsten i Polstjärnepriset betyder otroligt mycket för mig. Att tävla i sig är en god erfarenhet, och sen gav resultatet av tävlingen upphov till många erbjudanden och konserter vilket varit superkul. Dessutom fick jag genom Polstjärnepriset lära känna flera jämnåriga musiker, vilket har varit toppen, säger Johanna.

Andrapris gick till Angelo Lundström, 14 år från Vänersborg, som framförde J Sibelius, Violinkonsert, sats 1
Tredjepris gick till Josef Wijk, 17 år från Örebro, som på framförde W A Mozart,Oboekonsert C-dur, sats 1 och 2
Fjärdepris gick till Tekla Nilsson, 15 år från Lund, som framförde C M von Weber, Concertino op 26.

Prissumman på 70.000 kr fördelas med 50.000 till vinnaren, 10.000 till andrapristagaren och 5000 kr till trean och fyran. Prispengarna kommer från Intea Vänersborg.

Fotograf: Olle Gustafsson